Kdoule: voňavé a chutné ovoce, které skoro nikdo nezná
RECEPTY Kdoule neutrhnete ze stromu a nesníte. Toto ovoce, ačkoliv vypadá jako jako hruška nebo jablko, musíte povařit či upéct, abyste si pochutnali.
Cydonia oblonga
Říše rostliny (Plantae)
Podříše cévnaté (Tracheobionta)
Oddělení krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád růžotvaré (Rosales)
Čeleď růžovité (Rosaceae)
Rod kdouloň (Cydonia)
Jasně žluté malvice rostou na keřích nebo stromech. Slupka je pokrytá plstnatým chmýřím, ale jakmile ji otřete, zůstane lesklá až mastná. Dužnina má světle žluté zbarvení a je tuhá až nepoddajná.
Kdoule v Evropě je potřeba sklízet v září a říjnu. Zralé plody vydávají pronikavou vůni po citrusech či vanilce.
Zpracování kdoulí v kuchyni
V syrovém stavu je kdoule tvrdá, trpká, hořká a těžko stravitelná. To se po tepelné úpravě změní a kdoule dostane lahodnou výraznou chuť.
Nejdříve je však nutné kdouli omýt a utřít utěrkou, čímž se odstraní chlupatá vrstva na jejich povrchu. Dále se zpracovává podobně jako jablka nebo hrušky - oloupe se, odstraní jádřinec a dužnina se nakrájí na menší kousky. Nezapomeňte, že ovoce na vzduchu rychle hnědne. Pokud tedy oloupanou kdouli okamžitě nezačnete vařit či péct, měli byste ji vložit chladné vody s citronem.
Kdoule byste měli skladovat na chladném a dobře větraném místě. Přesto vydrží maximálně osm týdnů. Navíc jsou citlivé na otlaky. Pokud uložíte kdoule vedle jiného ovoce či zeleniny, rychle se na něj přenese výrazné aroma a může být ovlivněná i původní chuť.
Kde kdoule nejlépe plodí?
Kdouloň je keř nebo strom o výšce až 8 m a průměru koruny až 5 m. Kvete růžovými květy a plodí žluté malvice. Kdouloň je samosprašná.
Nejlepší typ půdy pro kdouloně je vlhká hlinitá ale odvodněná. Na velmi lehkých půdách sice stromy rostou rychle, ale jsou jen krátkověké a obvykle neplodné.
Na kdouloních se první ovoce začíná objevovat třetí až čtvrtý rok po výsadbě. Plné plodnosti dosáhne po deseti letech. Životnost stromu od příchodu do plodnosti je 30 až 40 let.
Pokud nejsou plody sklizeny, spadnou ze stromu samy. I na zemi zachovají svoji tvrdost. Teprve po přejití prvních mrazů na stromě změknou, ale znamená to, že nedozrály.
Jablka ze zahrady Hesperidek
České označení kdoule vychází ze starého slovanského pojmu kduna. To je zase upravené řecké kydonion podle města Kydonia na Krétě. Z toho důvodu se kdoulím říká kydonská jablka.
Ve starověkém Řecku byla kdouloň jednou z rostlin zasvěcených bohyni Afroditě jako symbol plodnosti. Dostávali ji snoubenci. V antickém Římě se proto označení přeneslo na Venušino jablko. Řecká Afrodita je totiž římská Venuše. V Římě se používalo také daleko obyčejnější označení vlněné jablko.
Ve středověku se o plodech kdouloní hovořilo jako o zlatých jablkách Hesperidek, která jim ze zahrady ukradl Hérakles.
Tuzemský lidový název je hrušná jabloň.
Hruškokdouloň
Kdouloň obecná (Cydonia oblonga) je používána jako podnož pro jiný druh ovoce, především hrušně. Kultivary hrušní roubované na kdouloně dobře plodí, plody bývají větší, než na semenáči hrušně.
Kříženec kdouloně a hrušně se nazývá hruškokdouloň (Pyronia) nebo Cydonia oblonga x Pyrus communis a používá se pro okrasné účely.
Kdoulovec je přes podobný název rostlina odlišná od kdouloně. Využívá se jako okrasná dřevina pro bohaté kvetení na jaře. Jeho plody jsou ovšem podobné kdoulím nebo jablkům .
Dobrou chuť!
Kdoule jsou oblíbené ke konzumaci zejména ve Středomoří a ve střední Asii. Zpracovávají se na džemy, marmelády a želé. Pečou se s masem, hlavně krůtím a kuřecím. Jako vynikající dezert se podávají horké se smetanou nebo máslem. Kromě toho se kdoule hodí ke kozímu sýru a do různých salátů se sýrem.
Portugalskou specialitou je marmelo, tedy upečené kdoule se sladkými jablky. Tento džem dal vzniknout slovu marmeláda.
Na Balkáně se z kdoulí pálí rakija dunjevača.
Aby toho nebylo málo, rozkrájené kdoule se přidávají do kvašeného zelí pro zlepšení chutě. Známá je polévka ze sladkých brambor a kdoulí.
Na sladko se podávají kdoule s vlašskými ořechy a pistáciemi, kdoulové chutney s rozinkami a kdoulová melange se skořicí a hřebíčkem.
Sušené kdoule
Křížaly z kdoulí? Pokud máte k dispozici sušičku, stačí nakrájet plody na tenké plátky či kolečka, namočit do vody s citronovou šťávou, což zabrání jejich zhnědnutí, a sušit je při teplotě 40 - 50 °C. Pokud sušíte v pootevřené troubě, nastavíte teplotu na 90 °C po dobu 6 hodin.
RECEPT Kdoulová marmeláda
Marmeláda z kdoulí je aromatická. Chuť připomíná kombinaci jablek, hrušek a osvěžujících citrusových plodů.
1 kg kdoulí
500 g želírovacího cukru
1-2 citrony
1 celá skořice
voda
Kdoule omyjte, osušte a odstraňte jádřince. Slupky ponechte, protože obsahují spoustu vitamínů a vonných látek. Kdoule rozkrájejte nahrubo, lehce podlijte vodou a spolu s kouskem celé skořice duste doměkka. Jakmile bude hotovo, skořici vyndejte, plody rozmixujte a propasírujte přes síto, čímž odstraníte tvrdší hrudky.
Pyré vraťte zpátky do hrnce a přidejte cukr. Pokud bude marmeláda příliš hustá, přidejte malé množství vody. Výslednou směs povařte a v závěru přidejte šťávu z citronů.
Hotovou marmeládu ještě v horkém stavu naplňte do dobře umytých a usušených sklenic, které zavařte 15 minut. Sklenice by přitom měly být napůl ponořené ve vroucí vodě. Otočte dnem vzhůru a počkejte, až vychladnou.
RECEPT Kdoulový kompot
Kompot z kdoulí se hodí k ovesné nebo krupicové kaši, ale také k pečenému masu či zvěřině.
6 kdoulí
1 citron
15 polévkových lžic cukru
hřebíček a skořice
voda
Kdoule omyjte, osušte, oloupejte a zbavte jádřinců. Plody nakrájejte na kostičky nebo na plátky. Vložte je do hrnce a přidejte vodu, citronovou šťávu, jednu celou skořici a 5 - 6 kusů hřebíčku. Směs oslaďte a vařte do změknutí.
Hotový kompot nechte zchladnout. Můžete podávat ve studeném i teplém stavu. Chcete-li kompot zavařit, vložte kdoule do připravených sklenic, přidejte celou skořici a vanilkový lusk. Poté ovoce zalijte připraveným nálevem z vody, cukru a citronové šťávy.
RECEPT Pečené kdoule
S úrodou kdoulí si můžete v kuchyni poradit podobně jako s hruškami. Dají se zapéct v troubě s dalšími ingrediencemi, díky čemuž vznikne zajímavý dezert.
kdoule
med
máslo
mletá skořice
vlašské ořechy
citronová šťáva
voda
Kdoule omyjte, osušte a oloupejte. Odstraňte jádřince, ovoce rozkrojte na poloviny a 5 min blanšírujte ve vodě svařené s citronovou šťávou (2 lžíce na 1,5 litru vody). Po vyjmutí z vody nechte kdoule okapat. Zapékací mísu vymažte máslem. Kdoule nakrájejte na měsíčky, položte do misek řeznou stranou vzhůru a pomažte medem.
Připravené ovoce posypte skořicí a přidejte máslo. V troubě předehřáté na 180 °C pečte 20 minut. Poté přidejte najemno nasekané vlašské ořechy nebo pistácie a nechejte dezert 5 - 10 min v troubě dojít. Čím kdoule ochutíte, je věcí vaší fantazie. Oblíbený rybízový džem, červené víno nebo kaštanová nádivka.
RECEPT Kdoulový koláč
Kdoulový koláč má originální chuť.
150 g celozrnná mouka
60 g cukr krupice
90 g tuk na pečení
špetka soli
500 g kdoule
200 ml jablečná šťáva
150 ml zakysaná smetana
3 vejce
cukr, med a skořice
sekané mandle
Formu na koláč vymažte máslem. Těsto připravíte v míse: smíchejte mouku s cukrem, tukem a solí. Hotové těsto rozložte do koláčové formy a nezapomeňte na zvýšený okraj. Kdoule omyjte, osušte, rozkrájejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte se na tenké plátky.
Kdoule vložte do hrnce, zalijte jablečnou šťávou, přidejte 2 lžíce cukru a 5 min zlehka poduste. Potom kdoule sceďte (šťávu si slijte do hrnce) a rozložte na připravené těsto. Do slité jablečné šťávy přimíchejte smetanu a vejce, poté tuto směs nalijte na koláč s kdoulemi a ten pečte v troubě na 180 °C dozlatova 30 - 40 min.
Smíchejte med se skořicí a směsí potřete koláč. Přidejte nasekané mandle a na 5 min koláč vložte znovu do rozpálené trouby. Poté ho nechte úplně vychladnout a podávejte.
RECEPT Kdoulové želé
Lahodné kdoulové želé se skvěle hodí k sýrům a uzeninám.
2 kg zralých kdoulí
800 g cukr
2 citrony
voda
Kdoule omyjte a utěrkou očistěte od chloupků. Nakrájejte na kostičky, zalijte vodou a v hrnci poduste doměkka. Propasírujte je přes síto, přidejte cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru. Vše promíchejte a vzniklou hmotu vlijte do hrnce a vařte za stálého míchání při mírné teplotě.
Hotovo je, když lžičkou kápnete trochu kdoulové hmoty na talířek a rychle ztuhne. Přidejte další ingredience dle chuti, jako jsou například ořechů nebo další nakrájené sušené ovoce. Na závěr plech vyložte pečicím papírem, na něj vlijte a rozprostřete hotovou hmotu z kdoulí a vysušte ji v troubě při nízké teplotě. Výsledkem bude tuhé želé, které se dá rozkrájet a použít jako doplněk k sýrům nebo k masu.
Zajímavé rostliny na Horydoly
Aloe vera čistí organismus vně i zevnitř
Fenykl proti nadýmání a pro mateřské mléko
Heřmánek, před ním smekni a před bezem klekni
Jabloň - proč byste ji měli mít na zahradě?
Jalovec: zdroj dřeva, alkoholu a léků
Kdoule, voňavé a chutné ovoce, které skoro nikdo nezná
Kotvičník dokáže zlepšit fyzický výkon?
Kotvičník zemní - přírodní nakopávač hlavně pro muže
Rakytník řešetlákový aneb sibiřský zázrak
Síla přírody proti chřipce a nachlazení
Léčivé byliny z katovy zahrádky
Bylinné čaje pro zdraví i lahodnou chuť
Tři dobré čaje: gunpowder, puerh a sencha
Léčivé byliny z katovy zahrádky
Podzim nás neskolí! Jak na únavu a chmury?
Diskuse
Diskuze k článku
Lezecká sezóna nekončí, aneb lezení je i zimní sport
8 TIPŮ Kouzelná místa na svatbu ve středních Čechách
Může se hodit
Nejčtenější články
Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa
Proč dřevěné hračky pro děti? Aby dospělí mohli solit jídlo!
Průmyslové mixéry: k čemu se používají?
Jak projektovat efektivní kovové konstrukce: tipy a triky
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Touristik a Caravaning - veletrh | Německo, Lipsko | 20.-24.11. | 20.11. | |
Betlémy - výstava | Karlovy Vary, muzeum | 20.11.-19.1. | 20.11. | |
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh | Polsko, Varšava | 21.-23.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Chvalkovice na Hané | 21.-23.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frenštát pod Radhoštěm, kino | 21.-24.11. | 21.11. | |
Life - veletrh | Brno, Výstaviště | 22.-24.11. | 22.11. | |
Vertical Pro - veletrh | Německo, Friedrichshafen | 22.-23.11. | 22.11. | |
Mezinárodní festival alpinismu | Praha, International | 22.-24.11. | 22.11. | |
Halls & Walls - veletrh | Německo, Friedrichshafen | 22.-23.11. | 22.11. | |
Babinského bloudění - orientační závod | Bělá pod Bezdězem | MTB nebo běh | 23.11. |
Diskuse
новые займы онлайн на кар... | Bezaimebuive, 23.11.2024 7:01, 120 příspěvků |
seo интернет accommodatio... | WlasoffStarsesel, 23.11.2024 1:34, 14 příspěvků |
Віск | Evazky, 23.11.2024 0:02, 1 příspěvek |
Дженерик сиалис 40мг, 22.11.2024 22:42, 120 příspěvků |
IsmaelEvirm | OLanebal, 22.11.2024 20:24, 120 příspěvků |
Doplnění | Honza, 22.11.2024 15:07, 6 příspěvků |
když hoří pod plechem | Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | pikovoda, 21.11.2024 11:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků |
plechovka pohoda | Honza, 20.11.2024 23:44, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní školení Akademie... | Horydoly , 21.11.2024 16:23 |
Cestování v digitální éře | Horydoly , 21.11.2024 16:10 |
Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 19.11.2024 18:24 |
Svatba | Horydoly , 18.11.2024 14:12 |
Litr balené vody obsahuje... | Horydoly Open, 6.11.2024 23:42 |
Podzim ve Velkých Karlovi... | Horydoly , 6.11.2024 2:28 |
Metropolitní trail Motols... | Horydoly , 1.11.2024 0:17 |
Das war der Cybathlon 2024 | Horydoly , 30.10.2024 23:53 |