Na skalky cukr, do hor špek
AKTUALIZACE Organismus získává energii pěti způsoby, které odpovídají délce a intenzitě výkonu. Odborníci tomu říkají zóny energetického krytí. Z těchto zón je možné si naplánovat celodenní jídlo na túru v horách i svačinku pod pískovcové věže.
Zároveň lze odhadnout, kdy bude člověk po lezení zcela fit, a vrhnout se na další tréning nebo túru.
Fosforová energie
Podstatou získávání energie je štěpení adenosintrifosforečné kyseliny (ATP) ve svalech. Nervy k nim přivedou elektrický proud, který z ní vyhodí jeden fosfor a tím se uvolní energie.
Tělo dokáže za nějakou dobu onen chybějící fosfor do sloučeniny znovu dostat, a tak to pokračuje stále dokola. Fosfor si bere z tuků a cukrů. Z cukrů rychleji, ale méně, a z tuků pomaleji a více.
Důležitá superkompenzace
Svaly se po nějaké době unaví a přecházejí na méně náročný způsob získávání energie. Po nějaké době odpočinku nastává důležitý jev superkompenzace. Sval je při ní schopen vyvinout větší sílu než při předcházejícím pohybu. Do té doby nemá smysl trénovat, protože svalu síle nic nepřidá ani tisíckrát opakovaný cvik.
Vtip je ovšem v tom, při odpočinku jedné zóny lze trénovat jinou. (Všechny uváděné údaje jsou přibližné a velmi zjednodušené.)
0 - 3 vteřiny: zóna ATP
Rychlé krátké pohyby, mimořádné výkony jako je shyb, nebo skok do chytu. Štěpení probíhá bez přístupu kyslíku.
Tuto energii není možné během výkonu obnovit. Jídlo nehraje roli, takže při orientaci na tuto sílu lze i zhubnout.
Superkompenzace nastává po pěti minutách.
Do 15 vteřin: zóna ATP-CP
Sprinty, krátké obtížné úseky na skalkách, nebo na umělých stěnách. Štěpení probíhá stále bez kyslíku.
Organismus už dokáže vydávat sílu delší dobu. Již zde hraje roli jeho zásobování creatinfosfátem (což je glukóza), a tak je nutno jíst rychle stravitelné cukry. Je to například hroznový cukr nebo nějaká chemie.
Superkompenzace se dostaví po půl hodině.
Do 3 minut: zóna LA
Vytrvalostně-výbušná síla, těžké úseky na skalkách, obtížná místa v horách. Tělo štěpí své látky bez kyslíku maximálně několik minut. Při tom potřebuje laktát, který si vytváří z cukru.
Má na to čas, a tak dokáže zpracovat různé energetické tyčinky. Nejsou to však Mars nebo Bounty, ale různé nechutné přípravky typu Power bar, jejichž obsah se velmi rychle rozloží. Superkompenzace trvá hodinu.
Do 10 min: zóna LA O2
Vytrvalostní síla, lezení na skalkách, obtížné délky v horách. Když výkon trvá moc dlouho, poklesne sice síla, ale díky přístupu kyslíku vydrží dost dlouho.
Je potřeba jíst obyčejný cukr, což jsou třeba čokoládové, kokosové nebo jiné tyčinky. Prostě si je člověk dá pod těžkou délkou, chvilku posedí, až mu přejdou do krve, a vyrazí.
Superkompenzace se dostaví po dvanácti hodinách.
Mnoho hodin: zóna O2
Vytrvalost, lezení v horách, přístup pod hory s těžkým batohem, únavné sestupy Organismus už nemůže jet na kyslíkový dluh, a tak rozkládá své pohonné hmoty pomocí kyslíku. Při tom zároveň dokáže regenerovat tak, že do ATP znovu dodává onen vyhozený fosfor.
Při těžších chvílích, kdy potřebuje být rychlejší a silnější, ho bere z laktátu. Na delší výkon potřebuje kromě cukru i tuky. Proslavený špek tatranských horolezců je tedy při dlouhých túrách zcela na místě.
Při dvouhodinovém výkonu nastává superkompenzace za tři dni, při pětihodinovém za pět.
Horolezecká metodika
Jak správně upínat stoupací železa:
Mačky nasadit, raz-dva!
Jaké cepíny a mačky jsou potřeba:
Peníze u ledu
Jaká výstroj a výzbroj se bere na zimní túru:
Vybavení na lezecké akce a Co sbalit do Vysokých Tater na zimu
Když berete s sebou lyže:
Co je potřeba na skialpinismus
Jak lézt sněhové stěny:
Horolezectví v jarním firnu
Jak lézt v zimě po skále:
Drytooling kombinuje skálu a cepíny
Jaké lano použít:
Jednoduché, poloviční a dvojité lano
Jak slaňovat:
Slanění s pojistým prusikem
Jak šplhat po laně:
Prusik: stačí smyčka, uzel a lano
Jak jistit přes tělo nebo přes rameno:
Horolezecké jištění přes tělo
Slaňování bez úvazku:
Dülferův sed
Slaňování na sněhu:
Jak se slaňuje ze sněhové hrušky a Slanění ze dvou cepínů a Slanění ze zapíchnutých lyží
Když se nestačíte vrátit z túry:
Jak dobře bivakovat?
Největší nebezpečí zasněžených hor:
Laviny číhají na každém kroku a Lavinová situace 1.-5. stupeň
Lavinová výbava:
Skialpinistova Svatá trojice a Lavinový vyhledávač
Když se propadnete na ledovci:
Vytahování z ledovcové trhliny v Jizerkách a Vytahování v Krkonoších
Jak zachránit horolezce:
Záchrana bezvládného na laně ve volném prostoru
Zdravotní komplikace:
Omrzliny jsou nevyzpytatelné a Podchlazení zabíjí a Výšková nemoc
Jak se cítí nováček v zimních horách:
Poprvé ve Vysokých Tatrách
Diskuse
Diskuze k článku
Lament popuzeného čtenáře
Je fajn, že se snažíš přistoupit k tomu sportu nějak vědecky a podělit se o to s ostatními, jenže ta problematika je docela složitá. Jestli sis neukosl trochu nadměrečný sousto... Napadá mě k tomu takové přísloví s kovářem a kopytem.
Abych jen neplkal, tak namátkou: "Fosfor si bere z tuků a cukrů" - Cukry, ani tuky fosfor neobsahují, tělo si z nich nebere fosfor, ale energii (ano, existují i tuky obsahující fosfor, ale z hlediska přijmu energie tvoří celkem nepodstatnou skupinu)
"zásobování creatinfosfátem (což je glukóza)" - Kreatinfosfát není glukóza. Nemá s ní ani nic moc společného. Kreatinfosfát je prostě kreatinfosfát. Víceméně je to taková rezervní forma ATP.
"Tělo štěpí své látky bez kyslíku maximálně několik minut. Při tom potřebuje laktát, který si vytváří z cukru." - Laktát je odpadní produkt. Tělo ho v tomhle ohledu nepotřebuje, naopak se ho touží zbavit.
A tak. Je tam toho fakt hodně :-/
Jako pozitivní úmysl je dobrá věc, ale zas proč psát o něčem, čemu nerozumím? Není to zbytečný?
Sorry, trochu mě to popudilo.
Beny
Zprávy od horolezců 2024
Alpy AKTUÁLNĚ 2024
Může se hodit
Nejčtenější články
Nová feráta Skab vede po pískovci v Bezděčíně
Dolomity a Julské Alpy 2024
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past
Švýcarské alpské chaty mají potíže s globálním oteplováním
Columbia Omni-Heat Arctic - tepelná ochrana inspirovaná ledními medvědy
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Touristik a Caravaning - veletrh | Německo, Lipsko | 20.-24.11. | 20.11. | |
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh | Polsko, Varšava | 21.-23.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Chvalkovice na Hané | 21.-23.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frenštát pod Radhoštěm, kino | 21.-24.11. | 21.11. | |
Life - veletrh | Brno, Výstaviště | 22.-24.11. | 22.11. | |
Vertical Pro - veletrh | Německo, Friedrichshafen | 22.-23.11. | 22.11. | |
Mezinárodní festival alpinismu | Praha, International | 22.-24.11. | 22.11. | |
Halls & Walls - veletrh | Německo, Friedrichshafen | 22.-23.11. | 22.11. | |
Kolem světa | Praha, Clarion | 23.-24.11. Cestovatelský festival | 23.11. | |
Riders od the Storm - diashow | Praha, Jungle | Přednáší Nico Favresse a Sean Villanueva O'Driscoll | 23.11. | 18:00 |
Diskuse
když hoří pod plechem | Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | pikovoda, 21.11.2024 11:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků |
plechovka pohoda | Honza, 20.11.2024 23:44, 5 příspěvků |
plechovka pohoda | Huze, 20.11.2024 16:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Kuba Turek, 19.11.2024 13:14, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Andy, 19.11.2024 12:55, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Michael Beranek, 19.11.2024 9:10, 8 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | Lukas B., 19.11.2024 9:07, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 18.11.2024 18:45, 8 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní školení Akademie... | Horydoly , 21.11.2024 16:23 |
Cestování v digitální éře | Horydoly , 21.11.2024 16:10 |
Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 19.11.2024 18:24 |
Svatba | Horydoly , 18.11.2024 14:12 |
Litr balené vody obsahuje... | Horydoly Open, 6.11.2024 23:42 |
Podzim ve Velkých Karlovi... | Horydoly , 6.11.2024 2:28 |
Metropolitní trail Motols... | Horydoly , 1.11.2024 0:17 |
Das war der Cybathlon 2024 | Horydoly , 30.10.2024 23:53 |