
Speciality pod Vysokými Tatrami
"Už se těším, až se dole nažeru," zní častá hláška na tatranských vysokohorských chatách. Chaty ve Vysokých Tatrách jsou totiž z velké části stále zásobovány nosiči a jídlo je tu tudíž jednoduché, nepříliš levné a o velkých porcích nelze mluvit. Mohutní chlapi by po dlouhé túře snědli klidně tři chody. Turisté i horolezci si proto dávají pořádně do nosu teprve, až když se vracejí z hor. Nabízíme tedy pár osvědčených tipů na originální hospody.
Pokud jdete po Magistrále, zastavte se nejprve v Zamkovského chatě a dejte si stopičku hořce. Jde o domácí výluh stejnojmenné jedovaté a chráněné rostliny v borovičce nebo vodce. Tady je nejlepší.
Střelba ve Smokovci
Ve Starém Smokovci stojí vyhlášená obří Koliba. Jídlo tu mají dobré, ale na jídelním lístku je jen normální evropská kuchyně. Nic oslnivého, co bychom si mohli zapamatovat. Specialitou je zbojnická káva, která se podává s hořící lihovinou. Nelekejte se, když uslyšíte z kuchyně výstřel, protože tím číšník ohlašuje, že vám ji nese. Po Smokovci se vypráví, že s touto specialitou měly potíže ochranky všech středoevropských prezidentů, kteří tu v polovině devadesátých let vedli jednání o integraci. "Po prvním výstřelu lehli na zem a byli připravení k palbě," s mírnou nadsázkou vzpomíná personál.
Tokajské v Tatranské Lomnici
V Tatranské Lomnici stojí za návštěvu dva zcela rozdílné podniky. Dobrodružné povahy nebo ti, kteří mají hlouběji do kapsy, vezmou za vděk Pivničkou na autobusovém nádraží. Zahulená krčma spíše než pivo nabízí nejsprostší lihoviny a nějakou klobásu. Je to ovšem vzorek normálních slovenských hospod.
Příjemné posezení u tokaje a dobrého jídla si můžete užít ve Slovenské restauraci, kterou najdete přes ulici. Hlavní chod tu přijde na něco okolo stokoruny a můžete si vybrat mezi univerzálními steaky a místní kuchyní. To druhé je zajímavější. Takové trojputňové tokajské k brynzovým haluškám přelitým škvířící se slaninou je nezapomenutelné.
Slovenské speciality v Popradu
V Popradu pod hlavním náměstím se dobře najíte ve stylové Slovenské restauraci. Doporučujeme především slovenské speciality halušky na masový i vegetariánský způsob. Výběr vín není nijak oslnivý, ale k běžnému jídlu je dostatečný. Ceny pokrmů se pohybují od padesáti korun za hotovky do dvou set korun za masové speciality.
Často se stává, že k přestupu na vlak do Česka zbývá jen pár desítek minut, a pak každý bere za vděk nádražním bufetem. Když si odmyslíte normální železničářský kolorit, vyberete si tu slušné jídlo za málo peněz. A klidně si můžete odložit u stolu sebevětší batoh. Personál je na to zvyklý.
INFO: Vysoké Tatry na HORYDOLY
Diskuse
Diskuze k článku
Restaurace Marná Sláva
Re: Zbojanda super
- Autor komar
- Datum a čas 29.4.2003 01:28
Popradské nebrat
- Autor humanytník
- Datum a čas 17.4.2003 23:14
Zbojanda super
- Autor Marian Bubenik
- Datum a čas 16.4.2003 07:28
další hospody
- Autor Milan
- Datum a čas 9.4.2003 14:35
dobrá nádražka

Jihlavská ulice na okraji Pankrácké pláně v Praze
Kalendář Ski Classics 2025
Může se hodit
Nejčtenější články
Klabava, říčka teče z Brd do Berounky

Zábava během cestování: jaké jsou dostupné možnosti?
Berlín na kole

Schönbrunn: na skok do Vídně za uměleckými poklady

Krkonošská 70 slaví sedmdesátku
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Brdy magické - výstava obrazů | Příbram, nemocnice | 2.1.-31.3. Malovala Jarmila Milcová | 31.3. | |
Začátek pískovcové sezony
|
Lezení na pískovci je v Čechách povoleno 1.4.-31.10. | 1.4. | ||
Running Expo - veletrh | Praha, Výstaviště Holešovice | 3.-4.4. | 3.4. | |
Camp - veletrh | Norsko, Lillestrøm | 4.-6.4. | 4.4. | |
PAF - festival potápěčské fotografie | Tachov, Mže | 4.-6.4. | 4.4. | |
Expedície - cestovatelský festival | Bratislava, Fakulta informatiky | 5.4. | ||
Lov v pravěku | Rakousko, Asparn | 5.-6.4. | 5.4. | |
Doubrava - splutí | Pařížov | 5.-6.4. | 5.4. | |
Otužilecké plavání | Záříčí, Pískáč | 5.4. | ||
Valná hromada ČHS | Praha | 5.4. |
Diskuse
Proč 2 h do Špindlu, když... | Skiák, 28.3.2025 13:31, 1 příspěvek |
Podivný úvod . . . . | Honza, 28.3.2025 10:36, 3 příspěvky |
Podivný úvod . . . . | Horydoly - Kuba Turek, 27.3.2025 15:43, 3 příspěvky |
Podivný úvod . . . . | Michael Beranek, 27.3.2025 15:18, 3 příspěvky |
Funí | Kuba Turek, 26.3.2025 18:28, 2 příspěvky |
Funí | Pigaro flora, 26.3.2025 12:40, 2 příspěvky |
doporučuji tiskovou zpráv... | Horydoly, 25.3.2025 15:36, 2 příspěvky |
doporučuji tiskovou zpráv... | Lukas B., 25.3.2025 15:05, 2 příspěvky |
Vranov | Tomáš Puš, 25.3.2025 13:52, 3 příspěvky |
Vranov | Jakub Hubert, 25.3.2025 13:47, 3 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Polička? Věda nebo Veliko... | Horydoly , 24.3.2025 0:53 |
Prague Bike Fest Na Výsta... | Horydoly Open, 20.3.2025 22:13 |
Největší běžecká výstava ... | Horydoly , 16.3.2025 20:23 |
Každý, kdo jen trochu chc... | milan šupa, 13.3.2025 19:43 |
EXPEDÍCIE (jar 2025) | Horydoly , 24.2.2025 13:32 |
Střední Čechy v březnu | Horydoly , 23.2.2025 12:44 |
Cyklocestování Frýdek Místek | Horydoly , 18.2.2025 14:43 |
Budějovicko láká na valen... | Horydoly , 15.2.2025 2:38 |