Veszprém a 116 obcí kolem Balatonu je Evropské hlavní město kultury 2023

Veszprém a 116 obcí kolem Balatonu je Evropské hlavní město kultury 2023
Sűmeg, slavnostní přehlídka koní a jezdců.
Autor snímku František Vaňásek - Fotoimago
SDÍLEJ:

Evropské hlavní město kultury pro rok 2023 nezahrnuje jen jednu metropoli, ale zapojuje celý region, populární na dovolenkové pobyty. Město Veszprém s tisíciletou tradicí se spojili na tuto akci se 116 obcemi v regionu Bakony-Balaton.

Veszprém a 116 obcí kolem Balatonu je Evropské hlavní město kultury 2023
Veszprém, svatý Štěpán.
Autor snímku František Vaňásek - Fotoimago

Veszprém a Balaton nabízí během 300 dní 3000 kulturních programů. Turistům se skýtá lákavá možnost spojit kulturu s rekreací. Nejen v létě, ale po celý rok propojuje maďarské tradice, kulturu, přírodu, ale i koupání a gastronomii a vinařství. 

Veszprém

Město rozložené na pěti pahorcích, rozdělené na dvě části hlubokým údolím meandrující říčky Séd, s malebnými skalami, s hradem pocházejícím z 9. století. Ve zdejší katedrále byly tradičně korunovány uherské královny. Na hradním vrchu s krásným rozhledem turistu přivítá sousoší prvního uherského královského páru sv. Štěpána a Giselly. V současné době ovšem stále probíhá rekonstrukce hradní čtvrti, takže část tamějších památek není přístupná. Podrobnější informace najdete zde. Symbolem města je i krásný železobetonový Svatoštěpánský most, klenoucí se přes údolí řeky Séd v délce 185 m. Pokud vám něco připomíná, tak protože je takřka stejně velký a podobně konstrukčně řešený jako most Duha v Bechyni. K Balatonu je to z Veszprému nějakých 11 kilometrů.

INVIA.cz: Prozkoumejte velkou nabídku zájezdů do Budapešti
KOSMAS.cz: turistický průvodce Maďarsko a další knihy o této zemi.

Booking.com

Veszprém a hudba

Titul Evropského hlavního města kultury (EHMK) není prvním mezinárodním titulem, který Veszprém získal. Již v roce 2019 mu byl udělen titul UNESCO – Město hudby za jeho desetiletí trvající úsilí o bohaté hudební poznání, všechny formy hudební tvorby a hudební vzdělávání. To se promítá i do programu EHMK. Téměř každý měsíc v průběhu roku se bude konat alespoň jeden hudební festival. Od blues po sborovou hudbu, od populární hudby po festival Chaconne, klasickou hudbu, jazz a pouliční hudbu.

Veszprém.

Balaton

Balaton a jeho okolí není jen maďarské moře, kam se jezdí za koupáním a vodními sporty v létě. Nabízí se také unikátní příroda Malého Balatonu, ale i golf a víno, jakož kulturní památky. A koupání celoročně. Protože v Maďarsku je nepřeberně termálních pramenů, často s léčivou vodou. Takže wellness ani vodní hrátky nejsou omezeny na sezónu. Programy iniciované v rámci EHMK mají za cíl celoroční využití zvýraznit a obohatit.

Z obvyklého rámce kulturních programů se vymykají zejména dva projekty:

Projekt BALATORIUM, který je součástí programu VEB2023 EHMK, je multidisciplinární vědecko-umělecký projekt, který se zabývá nejpalčivějšími problémy souvisejícími s Balatonem; spojuje vědu s uměním a nebojí se experimentovat.

Dalším projektem u Balatonu je Builder Summit, unikátní stavitelský festival v Evropě, který se bude konat v čedičovém lomu Zalahaláp. Účastníci společně vybudují instalaci Monument stavitelů, která bude fungovat jako svatyně stavitelství, jakýsi duchovní prostor a prostor pro události v souladu s okolním prostředím.

Horydoly.czCYKLOTURISTIKA: Balaton na kole

Balaton.

Která místa neopomenout?

Všechny obce spojené programem EHMK 2023 najdete na mapě EKF. K těm nejznámějším pár informací:

Balatonfűred

Je přezdíván hlavní město severního Balatonu. Již od 18. století zde byly léčebné lázně pro choroby srdce a tomu odpovídá i atraktivní lázeňská čtvrť. Kromě lázeňských budov najdete parky, divadlo, muzeum v původním domě maďarského básníka Mór Jókaie. Rabíndranáth Thákur jako zdejší lázeňský host začal sázet zajímavé stromy na promenádě a založil tak tradici sázení stromů význačnými osobnostmi. Jako významné město na břehu jezera má Balatonfűred i svůj přístav a loděnici. Funguje dopravní linka i zážitkové plavby, stejně jako jachting. A protože ve svazích nad Balatonem jsou četné vinice, koná se tu v srpnu festival vína.

Balatonfűred.

Tihany

Městečko na poloostrově se zajímavou přírodou (vnitřní jezero, skalní útvary). Benediktýnské opatství z poloviny 11. století, v jehož kryptě je hrobka uherského krále sv. Ondřeje. V budově opatství je pozoruhodné muzeum s historickými artefakty i výstavami moderního umění. Od budovy opatství je nádherný výhled.

Royal Balaton Golf & Yacht Club Balatonudvari je 18jamkové golfové hřiště s krásnými výhledy na Balaton.

Opatství Tihány.

Siófok

Největší středisko na jižním břehu Balatonu, od 19. století atraktivní letovisko s promenádou a kulturním centrem. Muzeum v rodném domě Imre Kálmána, park Millenium s hudebním pavilonem, se sochami Imre Vargy a dalších, ZOO, muzeum minerálů, mnoho zajímavých vil a také vše pro vodní sporty.

Balaton.

Kousek od Balatonu

Tapolca

Městečko na čedičových skalách, obklopené vinohrady. Evropský unikát se skrývá pod povrchem – podzemní jezero se systémem krasových chodeb ve třech patrech. Vodu dodávají teplé prameny, takže na rozdíl od obvyklých krasových jeskyní má i v zimě nějakých 18 stupňů; část chodeb je osvětlena a zpřístupněna pro návštěvníky na loďkách, jiná část slouží místní nemocnici k léčbě astmatu a alergií. Na povrchu byla voda nejspíš již Římany svedena do Mlýnského jezera a poháněla vodní mlýn, což je nyní hotel.

Hévíz.

Hévíz

Lázeňské město u stejnojmenného jezera – největšího aktivního termálního jezera vulkanického původu v Evropě. Plocha jezera je 4,4 ha, přirozený odtok nepočítaje. Horký pramen z hloubky 38 m je tak vydatný, že vymění veškerou vodu v jezeře za 72 hodin. Teplota vody venku podle roční doby se pohybuje od cca 22°C v zimě až do 35-38 °C v létě. Nepřetržitý pobyt ve vodě se doporučuje do půlhodiny, celkem za den do 1,5 hod. Díky speciálním bakteriím, které ve vodě žijí, má voda desinfekční účinky, takže je zdravá, i když se v ní koupe mnoho lidí i ptáci. Typické pro jezero jsou lekníny, ty původní byly bílé, ale postupně mizí a dávají prostor později vysazeným červeným leknínům indickým.

Hévíz.

Sűmeg

Dominantou je rozlehlá středověká pevnost, která se malebně zvedá na kopci za obcí. V podhradí se pořádají rytířské turnaje v plainairu i v kryté hale, spolu s dobovými hostinami.

Sűmeg.

Perličky z programu EHMK2023

Bluesový festival 13. – 16. dubna
Dny Giselly 2023 7. – 14. května
Festival maďarských pohyblivých obrázků 7. – 10. června
VeszprémFest 2023 12. – 16. července
Rozé, Ryzlink a Jazzové dny 12. – 16. července
Veszprémský festival pouliční hudby 19. – 22. července
Auerův festival 1. - 6. srpna
Festival Inota 31. srpna – 3. září
Balaton Víno a Gourmet 28. září – 1. října
Jazz Festival 16. – 19. listopadu


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Česká státní hymna opěvuje Botič

Česká státní hymna opěvuje Botič

Českou hymnu Kde domov můj dnes posloucháme jako vážnou hudbu s vysokým uměleckým kreditem a dosahem pro celé Čechy, Moravu i Slezsko. Ve skutečnosti je to ovšem pop music z bulvárního divadla rozverně popisující
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

ŠPINDLERŮV MLÝN Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
TEST Barefootové pohorky Xero Scrambler Mid II

TEST Barefootové pohorky Xero Scrambler Mid II

Kotníčkové barefootové boty Xero Scrambler Mid dobře poslouží jako pohorky ve středních horách typu Fagaráš, Vysoké Tatry nebo Severní Vápencové Alpy, a také jako obuv pro volný čas v chladnějším jaru či
Berlínská East Side Gallery: největší open-air galerie na světě

Berlínská East Side Gallery: největší open-air galerie na světě

Jedním z nejvýraznějších symbolů Berlína zůstává - 35 let poté, co byla stržena - obludná Zeď, která město rozdělovala na západní a východní část. Některé její části byly zachovány jako memento budoucím generacím a nejdelší
Brdy AKTUÁLNĚ 2024

Brdy AKTUÁLNĚ 2024

PADRŤ Pražské, plzeňské a středočeské hory Brdy jsou divoké, vysoké, romantické a přitom je mají obyvatelé velkých měst doslova za humny. Čtěte novinky z Brd a Podbrdí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Za čest krále Sovinec 27.-28.7. Hradní slavnost 27.7.
Parním vlakem Českým rájem Turnov Nostalgický vlak 27.7.
Den Ohře Kadaň, Střelnice 27.7.
High Jump Hřiměždice 2.-3.8. Skoky do vody 2.8.
Zubačka - modelová sobota Tanvald Nostalgický vlak 3.8.
Parním vlakem Českým rájem Turnov Nostalgický vlak 3.8.
Bezdružické parní léto Bezdružice, nádraží 3.-4.8. Nostalgický vlak 3.8.
Hradní slavnost Pirkštejn 3.8.
Jan Švankmajer - výstava Kutná Hora, GASK 3.3.-4.8. 4.8.
Prague Pride Praha 5.-11.8. Festival homosexuálů 5.8.

Diskuse

fvcjhvox tablets, 23.7.2024 0:06, 117 příspěvků
Zapomenutá celebrita Michael Beránek, 22.7.2024 22:06, 1 příspěvek
INU Honza, 19.7.2024 14:00, 8 příspěvků
Zajímavé novinky. Honza, 18.7.2024 10:05, 1 příspěvek
Nehody automobilistů s cy... Horydoly, 18.7.2024 9:37, 7 příspěvků
INU Honza, 17.7.2024 21:06, 1 příspěvek
anet anet, 17.7.2024 8:57, 2 příspěvky
INU Honza, 16.7.2024 19:49, 7 příspěvků
INU Honza, 15.7.2024 20:48, 1 příspěvek
Faberlic zkušenosti Denhid, 15.7.2024 0:45, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Dovolená na vodě ve střed... Horydoly Open, 21.7.2024 2:16
Zpravodaj akcí ve střední... Horydoly Open, 21.7.2024 2:07
Opět bude vyprodáno Horydoly , 16.7.2024 12:52
Příroda jako lék Horydoly , 16.7.2024 2:25
Cestování zvyšuje rizikov... Horydoly , 11.7.2024 13:53
Parním vlakem Českým rájem Horydoly , 9.7.2024 23:09
Sex ve třech zažívá boom Horydoly , 27.6.2024 13:58
Barefoot pro volný čas Horydoly , 26.6.2024 12:38