For Gastro Hotel 2019
Vystavovatelé: 320
Zahraniční vystavovatelé: 29
Státy: 16
Výstavní plocha: 8036 m2
Návštěvníci: 30 850
Novináři: 78
Zdroj: PVA Expo
Při práci byli vidět nejlepší kuchaři. Navíc si kuchaři, barmani a baristé připravili pro diváky svá show.
Souběžně se samotným veletrhem se konal odborný kongres na téma Úspěšný podnik v digitální době. Účastníci se mohli dozvědět důležité informace o budoucnosti počítačové techniky a technologie v oboru hotelů a restaurací, nebo jak zkrotit rizika bezpečnosti potravin speciálním programem SafeOps. Také načerpali znalosti z kuchyně digitálního marketingu, popřípadě jim odborníci z firmy Makro poradili, jak by měla fungovat moderní restaurace.
Odborné konference
V dalších dnech se konaly odborné konference profesního sdružení Sanitace nápojových cest a Společnosti pro bezlepkovou dietu, probíhaly zajímavé soutěže, jako například v uměleckém vyřezávání do ovoce a zelenin s názvem Czech Carving Studio, dále soutěže barmanů a baristů i workshop s názvem Pusťte s námi děti do kuchyně.
První den, určený pro odborníky, pracovala burza pracovních příležitostí v gastronomii a hotelnictví Gastrojobs.
Moderní kuchyňská a potravinářská technika
Veletrh For Gastro and Hotel nabídl přehled moderní kuchyňské techniky z domova i ze zahraničí. Neztratily se ani české strojírenské firmy, výrobci nožů pro profesionály, nebo producenti odolných tkanin, určených pro hotely a restaurace.
Kuchaři si mohli vybrat i z nabízeného koření. Například firma Progast, která se především zaměřuje na masný průmysl, tu nabízela i velice zajímavá koření pro oblast HoReKa. Jednu z největších expozic letošního veletrhu měla společnost Makro. Kromě nabídky chlazeného masa, nad kterou se každému odborníkovi sbíhaly v ústech sliny, předvedla bohatou nabídku zeleniny, ovoce a mořských plodů. Třešničkou na pomyslném dortu byly překrásně zrestaurované historické nářezové stroje firmy Berkel, na kterých vystavovatelé krájeli proslulou italskou fermentovanou kýtu Prosciutto di San Daniele.
Producenti jídla a pití
Příjemné byly drobné veletržní detaily. Například účast drobných a středních pivovarů opravdu stála za obchůzku. Pivovar Bizon, Rodinný pivovárek Parovar, benešovský Pivovar Ferdinand, Pivovar Hulvát, Pivovar Kout na Šumavě, Pivovar Zlatá kráva a další, dávaly tušit, že u nás v Česku v oboru pivovarnictví rozhodně nezaostáváme.
Unikátní byla malá expozice s názvem Pršutérie uzenářské rodiny Chovanečků z vesničky Hlinná v Českém Středohoří. Rodina se věnuje chovu ovcí plemene Suffolk. Je to pro ně i zdroj surovin pro jejich uzenářské výrobky. Vybrali si nelehkou cestu. Vždyť technologii celosvalových fermentovaných výrobků u nás zatím v dostatečné kvalitě ani množství neumí žádný masokombinát. Sušárnu mají umístěnou v adaptované stodole z 19. století. Je to druhá sušárna, založená na bázi klasické technologie sušení přírodním procesem. První postavil kdysi vyhlášený uzenář Satrapa poblíž města Třešť. Funguje dodnes. Navíc Chovanečkovi produkují svůj pršut nikoliv z vepřového, ale především ze skopového masa. V tomto ohledu jsou i v evropském měřítku unikátní.
Zajímavé byly expozice výrobců smetanového karamelu nebo marmelád z Českého ráje.
Společnosti Winezone.CZ. nabízdla kromě tapas, tedy drobných pohoštění ve španělském duchu, ochutnávky vín nejen z České republiky, jako například výrobky Templářských sklepů z Čejkovic, vinaře Daniela Keřlíka z Vinného Újezda, vinařství Lahofer a vinařství Hanzel, ale také z blízkého či vzdálenějšího zahraničí. Nechyběla vína z Francie, Slovenska, Itálie či Španělska, ale návštěvníci mohli ochutnat i zajímavá a nevšední vína z Gruzie, Rumunska, Jihoafrické republiky či Jižní Ameriky, například Peru.
Netradiční byla expozice firmy Trakia Wine, která představila výběr bulharských vín. Některé z vín prý bulharští výrobci obohacují několika kapkami růžového oleje, který zvyšuje vůni výrobku.
Pálivou tečku za letošním veletrhem For Gastro and Hotel nabídla firma Pálíto z Nové Paky. Původně zahradníci, kteří dodávají na trh speciální semena různých odrůd chilli papriček, se rozhodli vyrábět z vlastnoručně vypěstovaných pálivých papriček chilli pasty a omáčky. Pestrá škála jejich výrobků sahá od méně pálivého sortimentu až k tomu, který se neoficiálně nazývá šavle a meče.
INFO: For Gastro Hotel
Zobrazit místo Outdoor business na větší mapě