Celozrnné není cereální! Při výběru pečiva se často necháme zmást popisky, kterým mnohdy nerozumíme. Pečivo cereální, vícezrnné, celozrnné, speciální…
Nejčastěji zaměňujeme cereální pečivo za celozrnné a obarvené pečivo za žitné. Mnohdy také považujeme za celozrnné pečivo to, které je jen posypané semínky, avšak je vyrobeno z klasické bílé mouky. Nejvíce nás matou pekaři a pekárny slovem "cereální", což znamená "vyrobený z mouky." Pečivo vícezrnné značí, že je vyrobené z více druhů mouky, ale nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou.
Pokud chcete koupit opravdové celozrnné pečivo, pečlivě hledejte toto slovo na obalu, nebo na cenovce v regálu. Takové pečivo má totiž obsah celozrnné mouky alespoň 80 %. Celozrnné pečivo má vyšší energetickou hodnotu než pečivo bílé, ale rozdíl je zanedbatelný. Zásadní výhodou je celozrnného pečiva však spočívají v živinách, kterých nám bílé pečivo z pšeničné mouky nedodá. Bílé pečivo nám dodává pouze energii, celozrnné pečivo navíc vlákninu, řadu vitaminů a minerálních látek.
Pečivo je zdravé a nevynechávat! Zdravě hubnout a dokonce ani nezdravě hubnout nelze bez konzumace pečiva. Pečivo je totiž, stejně jako další přílohy, zdrojem sacharidů, které dodávají našemu organismu zásadní část energie.
Vláknina a sůl jsou nezbytné! Přestože vláknina neslouží jako zdroj energie, pro správné fungování našeho organismu je velmi důležitá. "Dobře sytí, pomáhá tedy při hubnutí a má přínos i pro diabetiky, snižuje glykemický index potravin, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru a má také velký význam pro zdraví střev," říká výživový specialista Petr Havlíček. Jeho kolegyně dietoložka Karolína Hlavatá dodává, že denní příjem vlákniny by měl být alespoň 25 g. Realita ovšem bývá jiná, průměrný dospělý člověk konzumuje jen polovinu.
Čím méně sodíku, tím lépe! Důsledkem nadbytečného příjmu sodíku je zvyšování krevního tlaku. Vysoký krevní tlak patří mezi nejčastější srdečně-cévní onemocnění a podílí se na vzniku dalších těžkých zdravotních komplikací, jako je infarkt myokardu nebo mozková příhoda. Příjem sodíku nemá být vyšší než 2 gramy denně a to je 5 gramů soli. Doporučenou denní dávku však průměrný dospělý překračuje trojnásobně. Solí posypanému pečivu se proto raději vyhněte. Bohatě stačí, co se přidává do těsta.