Vánoční oběd
"Pokud dodržujete tradici a na oběd si dopřejete klasického Kubu, kde dominují kroupy, česnek a houby, pak doporučuji spíše červená vína výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například Rulandské modré (Pinot Noir)," říká Filip Jantač z Global Wines.

Štědrovečerní večeře
Každoročním úvodním rituálem štědrovečerní večeře je přípitek, který zdůrazní slavnostní okamžik a je jakýmsi vyvrcholením celého vánočního dne s příslibem honosné večeře. Jako aperitiv skvěle poslouží sekt či šampaňské.

Prvním chodem slavnostní vánoční večeře je rybí polévka. "Ať už polévku připravujete tradičně z kapra či na netradičnější způsob, kde základ stále tvoří zelenina a jejímž výsledkem je krémová rybí polévka, pak volte lehké bílé víno jako je například Rulandské bílé," doporučuje sommeliér z Global Wines.
Druhým chodem je pak ve většině domácností stále ještě smažený kapr a bramborový salát. "Tradiční hlavní chod je poměrně těžký a doporučuji k němu spíše plnější bílá vína, jako je například Ryzlink rýnský nebo Vlašský Ryzlink. Skvěle se hodí také rakouský Grüner Veltliner," radí Filip Jantač.

Trendem posledních let je upouštění od klasických tradic a na večerní tabuli často najdeme třeba mořské ryby v různých úpravách a s lehčími formami bramborového salátu. Nejčastěji se tak jako hlavní chod servíruje losos či tuňák v odlehčenějších podobách než je smažení. V případě mořských ryb se nedoporučuje servírovat je především s červeným vínem, která ve spojení s mořskou solí mohou tvořit hořkou dochuť. Naopak jsou žádaná bílá vína, ideálně odrůdy Chardonnay.
"Pro opravdové fajnšmekry pak můžete v případě obou hlavních chodů, tedy ke kaprovi i mořské rybě, servírovat také šampaňské blanc de blancs, tedy vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay," doporučuje sommeliér.

Cukroví
Po vydatné večeři následuje často ještě řádná porce cukroví. Také k cukroví lze servírovat víno, zde ale volte raději sladší varianty. "K cukroví jako jsou například vanilkové rohlíčky, můžete zvolit i sladší sekt, k ostatnímu cukroví pak doporučuji spíše polosladká a sladká vína, tokajská vína nebo portské,“ uzavírá Filip Jantač z Global Wines.

Usmažte kapra. Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky a upleťte vánočku. Nezapomeňte na adventní věnec a adventní kalendář. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, jaké víno patří ke štědrovečerní večeři, a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu. Nakonec přečtěte, jak vypadá tradiční vánoční večeře v Krušných horách a jaká pravidla při večeři platí na Sokolovsku.