Vánoční oběd
"Pokud dodržujete tradici a na oběd si dopřejete klasického Kubu, kde dominují kroupy, česnek a houby, pak doporučuji spíše červená vína výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například Rulandské modré (Pinot Noir)," říká Filip Jantač z Global Wines.
![Villa Maria Pinot Noir Marlborough. Rulandské modré víno.](/zobrazit-obrazek?fileid=72814)
Štědrovečerní večeře
Každoročním úvodním rituálem štědrovečerní večeře je přípitek, který zdůrazní slavnostní okamžik a je jakýmsi vyvrcholením celého vánočního dne s příslibem honosné večeře. Jako aperitiv skvěle poslouží sekt či šampaňské.
![Ferrari Perle. Italský sekt Ferrari.](/zobrazit-obrazek?fileid=72810)
Prvním chodem slavnostní vánoční večeře je rybí polévka. "Ať už polévku připravujete tradičně z kapra či na netradičnější způsob, kde základ stále tvoří zelenina a jejímž výsledkem je krémová rybí polévka, pak volte lehké bílé víno jako je například Rulandské bílé," doporučuje sommeliér z Global Wines.
Druhým chodem je pak ve většině domácností stále ještě smažený kapr a bramborový salát. "Tradiční hlavní chod je poměrně těžký a doporučuji k němu spíše plnější bílá vína, jako je například Ryzlink rýnský nebo Vlašský Ryzlink. Skvěle se hodí také rakouský Grüner Veltliner," radí Filip Jantač.
![Grüner Veltliner Domäne Wachau. Zelený veltlín z rakouské oblasti Wachau.](/zobrazit-obrazek?fileid=72809)
Trendem posledních let je upouštění od klasických tradic a na večerní tabuli často najdeme třeba mořské ryby v různých úpravách a s lehčími formami bramborového salátu. Nejčastěji se tak jako hlavní chod servíruje losos či tuňák v odlehčenějších podobách než je smažení. V případě mořských ryb se nedoporučuje servírovat je především s červeným vínem, která ve spojení s mořskou solí mohou tvořit hořkou dochuť. Naopak jsou žádaná bílá vína, ideálně odrůdy Chardonnay.
"Pro opravdové fajnšmekry pak můžete v případě obou hlavních chodů, tedy ke kaprovi i mořské rybě, servírovat také šampaňské blanc de blancs, tedy vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay," doporučuje sommeliér.
![Freixenet Cordon Negro. Víno.](/zobrazit-obrazek?fileid=72812)
Cukroví
Po vydatné večeři následuje často ještě řádná porce cukroví. Také k cukroví lze servírovat víno, zde ale volte raději sladší varianty. "K cukroví jako jsou například vanilkové rohlíčky, můžete zvolit i sladší sekt, k ostatnímu cukroví pak doporučuji spíše polosladká a sladká vína, tokajská vína nebo portské,“ uzavírá Filip Jantač z Global Wines.
![Royal Oporto 10YO. Víno.](/zobrazit-obrazek?fileid=72813)
Usmažte kapra. Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky a upleťte vánočku. Nezapomeňte na adventní věnec a adventní kalendář. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, jaké víno patří ke štědrovečerní večeři, a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu. Nakonec přečtěte, jak vypadá tradiční vánoční večeře v Krušných horách a jaká pravidla při večeři platí na Sokolovsku.