Většina provozovatelů restaurací a pohostinských zařízení vyslovila nesouhlas s připravovanou novelou zákona č.79/2009 Sb.
Ta by měla přinést plošný zákaz kouření v restauracích. Vyplývá to z výsledků aktuální studie Svazu obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací.
Výsledky studie ukázaly:
Pouze 30 % restaurací, kde se podávají pokrmy, jsou čistě kuřácké.
21 % restaurací je zcela nekuřáckých a 49 % restaurací využívá režimu kombinovaného provozu, kde jsou prostory pro kuřáky oddělené. Mezi čistě kuřáckými provozy převažují bary a pivnice.
86 % provozovatelů restaurací nemělo se zavedením zákona žádné potíže, pouze 5 % restaurací mělo se zajištěním oddělených prostor pro nekuřáky významný problém.
Téměř 60 % provozovatelů restaurací nesouhlasí s případným zákonným zavedením plošného zákazu kouření v restauracích.
71 % provozovatelů restaurací by případný legislativní ploný zákaz kouření v restauracích považovalo za zásah do svobody podnikání.
Třetina provozovatelů čistě kuřáckých a čtvrtina restaurací s kombinovaným režimem by ukončila podnikání v této oblasti a propustila by své zaměstnance, pokud by novela protikuřáckého zákona vstoupila v platnost.
Kuřáky prostě chceme. Studii jsme zadali, aby nám to potvrdila.
"Studie jasně potvrzuje, že zákon tak, jak byl přijat, vyhovuje svému účelu, umožňuje nekuřákům, aby navštěvovali restaurace, kde se nekouří a naopak. Navíc se potvrzuje náš argument, že případný plošný zákaz kouření by byl ze strany podnikatelů vnímán jako nepřijatelný zásah do svobody podnikání. Na druhou stranu je nutné k novele přistoupit a zpřesnit určité detaily, jako třeba přesná definice stavebně oddělených prostor, rozhodně se mi však zdá spíše jako populismus některých politiků, měnit zásadně systém, který jasně prokázal, že je funkční a založený na tržních principech," komentuje prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
* Václav Stárek stále vyhlíží krizi v pohostinství.
Jednou kvůli DPH, jindy díky stravenkám, případně kuřákům. Přečtěte si, jak argumentoval v roce 2009: Nižší sazba DPH pro restaurace
"Další diskuze o změně zákona, který se za rok účinnosti v praxi osvědčil, je jen dalším krokem k likvidaci podnikání v pohostinství. Přímým dopadem by byl rovněž úbytek pracovních míst a další zvyšování nezaměstnanosti v oboru. Kadoročně ubývá na našem trhu zhruba pět procent restaurací a tento krok by byl jednoznačně příčinou dalšího zvyšování nezaměstnanosti," upozornil viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Hlinka.
"Není bez zajímavosti, že na trend nekouření reagují i nejvýznamnějí hotely v Praze, které měly třeba před deseti lety jen jediné patro nekuřácké, nyní je tomu naopak. Například Intercontinental má nyní jen jediné patro ze sedmi kuřácké a podobně je tomu i u jiných hotelů," dodal Pavel Hlinka.
* Pavel Hlinka vydává katastrofické předpovědi každým rokem.
Přečtětě si, co o hotelovém oboru říkal v roce 2007: Lépe už bylo
Studii Kouření v restauracích a zákon 379/2005 Sb. v praxi zpracovala společnost MindBridge Consulting v průběhu října letoního roku metodou telefonického dotazování. Osloveno bylo celkem 750 provozovatelů a majitelů restaurací v celé České republice. Jednoduchými počty při odhadovaném počtu 30 000 restaurací v Česku si vypočítáme, že byla oslovena každá čtyřicátá restaurace.