Tajemství a chuť jihotyrolského piva

Tajemství a chuť jihotyrolského piva
Jihotyrolské pivo.
Autor snímku Forst
SDÍLEJ:

Čerstvé a zakalené. Nepasterizované a nefiltrované. Tak nejlépe chutná pivo v Jižním Tyrolsku. Devět zdejších regionálních pivovarů používá vlastní recepty a rituály, proto žádné dvě piva nechutnají stejně.

Všechny základní ingredience pivovarské zrno, slad a voda pocházejí odtud a splňují nejpřísnější kritéria kvality, stvrzená i známkou Quality Südtirol, zavazující k naplňování ještě vyšších parametrů, než stanovuje zákon. Třeba výtažky ze sladu a kvasinek nebo přídavné potravinářské látky jsou zakázány. Celá výroba se vždy velmi přísně sleduje.

Nepasterizované a nefiltrované

Jihotyrolské pivo (třeba Batzen, Bozner, Monpiërje, Gassl, nebo Köstlan) je nepasterizované a nefiltrované, to znamená, že obsahuje všechny cenné části kvasinek jako stopové prvky a vitamíny. Proto si zachovává i nezaměnitelnou vůni, která se filtrací ztrácí. Dodávají ji přidané byliny a koření.

Ale jak známo, nejdůležitější složku piva tvoří čistá voda. Kvalitní pramenitá z jihotyrolských hor nemá konkurenci.

Mletý slad se nejprve smísí s vodou a vznikne rmut, který se potom zahřívá za stálého míchání. Pevná část se oddělí od kapalné v lauter tunu. Pevná se použije jako krmivo pro zvířata, zatímco tekutá mladina se vaří ve varné nádobě s chmelem. Poté se ochladí na optimální teplotu pro kvašení. Přidá se správná kvasinková kultura pro příslušnou odrůdu piva.

Kvasnice pracují mezi 15 a 20 stupni Celsia, piva fermentovaná na dně se vaří mezi 4 a 9 stupni Celsia. Primární fermentace trvá asi týden, pak se pivo skladuje čtyři až šest týdnů. Teprve poté se plní do sudů nebo lahví.

Skladuje se ve svislé poloze v chladu a temnu, neboť světlo by poškodilo chmel v pivu. Stupeň chlazení a tlak jsou důležité pro správnou podobu pěny. Ta se vytvoří lehkým nakloněním sklenice a poklepáním na ni. Přispěje pak nejen ke vzhledu ale i chuti. Místní kvalitní piva se pijí rychle, proto se podávají v menších sklenicích s ideální teplotou mezi 7 a 9 stupni.

 

1000 let historie

Receptura a vaření piva mají v Jižním Tyrolsku tisíciletou tradici. Vždyť se jedná původně o rakouské země! Už roku 985 musela fara v obci Olang/Valdaora, nedaleko Anterselvy, poskytovat kléru dvacet situle cervesie (dvacet kbelíků piva, podle dnešní míry 20x12 litrů).

V 16. století patřili výrobci sudů na pivo a víno k nejdůležitějším cechům v Bolzanu. A po jmenování vévody Ferdinanda II. za prince se pivo stalo národním nápojem. V 18. století byste zde napočítali jedenáct pivovarů. S vynálezem lednice o zhruba sto let později, výstavbě Brennerské železnice i rozvoji cestovního ruchu rozkvétala taktéž pivní kultura.

V roce 1857 byl založen v Algungu nedaleko Merana pivovar Forst, který patří nyní k největším v Itálii a vede ho Margherita Fuchsová, členka čtvrté generace otce zakladatele dynastie. Má nyní roční produkci 700 000 hektolitrů.

VIDEO Pivovar Forst

Pivní rozmach zabrzdila 1. světová válka, která přerušila dodávky surovin jižně od Brennerského průsmyku. Obnova tradice pokračuje až do současnosti. Urputní a cílevědomí pivovarníci přesvědčili zemědělce, aby na část polí zaseli ječmen, aby měli vlastní slad.

Pochlubit se vlastní produkcí dokáží i na festivalu Beer Craft Bozen v působivých kulisách hradu Mareccio / Maretsch. Mezinárodní porota zde degustuje a oceňuje piva v nejstarší dochované věži z roku 1194. Pivo vnímají jako ušlechtilý nápoj, jemuž se věnuje odpovídající péče, ať už při servírování, grafické podobě etiket i lahví, ale i párování s jídlem.

Tedy nejen znamenité víno, ale i pivo ocení v Jižním Tyrolsku každý znalý Čech.

INFO: South Tyrolean Beer (anglicky)

Horydoly.cz Jídlo a pití v Jižním Tyrolsku

VÍNO Jihotyrolští pijáci jsou patrioti

VÍNO Jihotyrolská vinná stezka

OVOCE Špek, víno, jablka

VÍNO Víno z Jižního Tyrolska

VÍNO Jaká vína zažít v Jižním Tyrolsku?

VÍNO Jarní vinné slavnosti v Jižním Tyrolsku

VÍNO Párování vody a vína

PIVO Tajemství a chuť jihotyrolského piva

GURMET Lyže, jídlo a pití v Jižním Tyrolsku

GURMET Jižní Tyrolsko je gurmánský ráj

RESTAURACE Brixen: Panenka Marie ukazuje do hospody

RESTAURACE Po stopách Karla Havlíčka Borovského v Brixenu

RESTAURACE Romantické chvilky na farmě po celý rok

JEDLÉ KAŠTANY Törggelen, slavnost kaštanů u Brixenu

JEDLÉ KAŠTANY Ve světe kaštanů Törggelen

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Jsou vrcholové kříže součástí alpské kultury?

Jsou vrcholové kříže součástí alpské kultury?

Kříž na vrcholu hory není součástí naší alpské kultury - tvrdí Reinhold Messner, který je vůči vrcholovým křížům kritický.... celý článek

Roste počet žen, které cestují sólo

Tři lomy u Mnichovic tvoří novou lezeckou mini lokalitu

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Polská žula je v Krkonoších na prvním místě

Polská žula je v Krkonoších na prvním místě

Skalní lezení v Krkonoších, to je především polská žula. Český křemenec je jen doplňkem na horolezeckém menu.
Pojištění elektrických vozítek už je povinné

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

První duben odstartoval novou éru povinného ručení. Jednak zrušil zelené karty (pouze v Česku a nikoliv v zahraničí), jednak rozšířil okruh vozidel, která musejí mít sjednáno pojištění odpovědnosti. Aby toho nebylo málo, povinnost
Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Zážitek z lyžování je jedinečný a nezapomenutelný, ale když zimní sezóna skončí, je čas správně připravit lyžařské vybavení na dlouhodobé uložení.
Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Malý zámek Chlum s hospodářstvím jako každý druhý, stál Posázaví do roku 2012. Do té doby chátral, pak vyhořel a nakonec byl srovnám se zemí tak, že už nikdo nepozná, kde stál. 
Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden

Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden

Prastará kamenná rozhledna Žalý patří mezi nejstarší turistické rozhledny v Čechách. První dřevěná věž zde stála už roku 1836. Poté byla nahrazena železnou věží a od roku 1892 do dnešních časů se

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Historie Jinonic a Butovic Praha, Na Bělidle 24 Přednáška 21.5. 17:15
Česká mykologická společnost - členská schůze Praha, Střední škola obchodní 21.5. 17:45
Den botanických zahrad Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 22.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
Setkání časopisu Cykloturistika Jinolice 24.-26.5. 24.5.
Concorso d'Eleganza Villa d'Este Itálie, Como 24.-26.5. Přehlídka veteránských aut 24.5.
Lezecký maratón HZS Tomášovský výhľad 24.5.
Šutr - běh Praha, Divoká Šárka 25.5. 08:00
Bystřička - splutí Bystřička 25.5.
Petrbokův memoriál Praha, Nad Hliníkem Historická cyklistika 25.5. 10:00

Diskuse

gjblrysd cheap, 20.5.2024 15:09, 12 příspěvků
кредит на карту онлайн FlaxroViort, 20.5.2024 15:09, 117 příspěvků
kříž Horydoly, 20.5.2024 11:20, 4 příspěvky
kříž strašný news, 20.5.2024 10:39, 4 příspěvky
INU Horydoly, 19.5.2024 23:43, 4 příspěvky
INU Honza, 19.5.2024 20:40, 4 příspěvky
INU Honza, 18.5.2024 20:33, 1 příspěvek
Proč? Horydoly, 17.5.2024 12:57, 2 příspěvky
INU Michael Beranek, 17.5.2024 11:56, 2 příspěvky
Proč? Raputka, 16.5.2024 16:32, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 17.5.2024 12:22
Přepis hlasu na text Horydoly , 11.5.2024 14:54
How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20