Salát z těchto řas s lehkým sezamovým nádechem je skvělým způsobem, jak objevit nové gastronomické obzory.
Jedinečná chuť a přínosy mořských řas wakame
Mořské řasy wakame se vyznačují jemnou chutí s lehkými mořskými tóny, které připomínají směs špenátu a zelí. Jejich textura je ideální pro přípravu salátů, zatímco neutrální chuťový profil umožňuje experimentování s různými dresinky. Kromě toho jsou wakame bohaté na prospěšné látky, včetně jódu, vápníku a antioxidantů, což z nich činí vynikající volbu pro ty, kdo dbají na zdravou stravu.
Wakame salát skvěle ladí s kyselo-sladkými dresinky, které zdůrazňují jejich bohatou chuť. Nejoblíbenější variantou je směs sójové omáčky, rýžového octa, medu a sezamového oleje, doplněná o čerstvě vymačkanou citronovou šťávu.
Jak připravit salát z wakame
Pro vytvoření tohoto kulinářského mistrovského díla budete potřebovat jednoduché ingredience: sušené mořské řasy wakame, sójovou omáčku, rýžový ocet, med, sezamový olej, citronovou šťávu a sezamová semínka. Klíčem k úspěchu je dodržení následujícího postupu:
-
Rehydratace wakame: namočit sušené řasy wakame do teplé vody, nechte je nabobtnat, následně je spaříme vroucí vodou a ihned zchlaďte ledovou vodou, aby si zachovaly jasnou barvu.
-
Příprava dresinku: smíchejte všechny ingredience na dresink a důkladně promíchejte, aby se spojily chutě.
-
Spojení chutí: přidejte dresink k připraveným řasám, promíchejte a posypte sezamovými semínky.
Salát z wakame je skvělý jako samostatný pokrm, příloha nebo lehká svačina. Jeho elegantní vzhled a osvěžující chuť se perfektně hodí pro jakoukoliv příležitost.
Wakame v moderní japonské kuchyni
Mořské řasy wakame se staly skutečnou hvězdou moderní japonské kuchyně díky své všestrannosti a jemné chuti. Používají se jako klíčová ingredience v mnoha tradičních pokrmech. Miso polévka s wakame je klasickým příkladem japonské kuchyně, která ohromuje svou lehkostí a výživností. Poke bowls s těmito řasami nabízejí harmonickou kombinaci mořských a čerstvých surovin, čímž dodávají pokrmům jemnou chuť mořského vánku. Ve sushi se často využívají k doplnění rolek, čímž dodávají originální texturu a vyvážený chuťový akcent.
Moderní restaurace stále častěji zařazují wakame do svých menu a experimentují s jejich kombinací ve vysoké gastronomii. Díky schopnosti řas ladit s rozmanitými ingrediencemi – od ryb a mořských plodů až po zeleninu a omáčky – se wakame staly oblíbenou surovinou šéfkuchařů po celém světě.
Salát z wakame není jen chutným, ale i velmi zdravým pokrmem. Přidejte jej do svého jídelníčku a jistě oceníte harmonické spojení asijských chutí a zdravotních přínosů. Objevte svět japonské kuchyně a vychutnejte si její jedinečné gastronomické skvosty!
Wakame je spolu s nori a kombu jednou ze tří nejoblíbenějších mořských řas v japonské kuchyni, ve které je součástí polévek misoširu a ramen. Sporofyly wakame jsou považovány za delikatesu známou jako mekabu a jsou připravovány kandováním nebo smažením. Nejoblíbenějším korejským pokrmem s wakame je polévka mijok-guk s vývarem z ústřic.
RECEPTY NA HORYDOLY
ZIMA: Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky nebo využijte druhý recept na perníčky a upleťte vánočku, případně zkuste trdelník. Připravte kapra na roštu nebo kapra na modro. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, vyberte víno na sváteční tabuli a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Nechejte se inspirovat českými tradičními pokrmy. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu.
DALŠÍ RECEPTY: Uvařte tradiční polévku oukrop, grünberské tvarohové knedlíky nebo pečený bramborový knedlík Getzn. Upečte sypané housky. Vychutnejte drsné westernové recepty, dejte nutrii na pekáč, upečte kančí kýtu se šípkovou omáčkou nebo připravte pečeného tetřívka či zadělávané drozdy. Zkuste japonské řasy wakame, italské špenátové noky strangolapreti, francouzské fondue, mexickou krůtu v čokoládové omáčce pavo, rakouské makové Mohnzelten, islandskou ovčí hlavu anebo americké české koláče. Pochoutka je kdoulové želé. Venku si můžete lehce uvařit těstoviny s tuňákem. Na Velikonoce se připravuje několik druhů velikonočního pečiva.