Tetřívek: připravujeme zvěřinu
RECEPT Vzhledem k tomu, že příprava zvěřiny se v naší kuchyni stále ještě opomíjí, chtěli bychom přispět k častějšímu zařazování tohoto masa do jídelníčku.
Pečený tetřívek
1 tetřívek
200 g slaniny
100 g másla
4 celé pepře
30 g cibule
sůl
Odleželého, oškubaného, vykuchaného a omytého tetřívka osolíme. Do břišní dutiny vložíme vnitřnosti společně s částí nakrájené slaniny, proužky cibule, několika zrnky pepře a kouskem másla.
Tetřívka obalíme plátky slaniny, ovážeme nití nebo slabým, motouzem a pečeme na másle doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem.
Recept napsal Zdeněk Prošek v kuchařce Připravujeme zvěřinu. Vyšla v nakladatelství Práce, Praha 1979.
Tetřívek obecný / Lyrurus tetrix
Tetřívek je středně velký druh hrabavý pták příbuzný bažantům.
Má rozměry slepice. Sames měří 49-58 cm, samice 40-45 cm. Samec má černou barvu s nafialovělým leskem a bílými místy na křídlech. Nápadný je červený hřebínek nad okem a výrazný ocas. Samice je nenápadně šedohnědá s černým proužkováním.
Je to velice hojný druh, který je rozšířený od západní Evropy přes Evropu a Asii až k Ochotskému moři.
V Česku téměř vymizel kvůli klimatickým změnám a především zmizela jeho oblíbená místa - chladné a opuštěné roviny, s močály a nízkým porostem, slatiny, rozlehlé paseky a vřesoviště. Hlavními oblastmi výskytu jsou v současné době Krušné hory (200 samců), Jizerské hory (35 samců) a Krkonoše (75 samců), malá populace žije na Šumavě, v Doupovských horách, Slavkovském lese, Novohradských horách, Oderských vrších, Králickém Sněžníku a Jeseníkách.
Shrnující čísla uvádí publikace Karel Šťastný, Vladimír Bejček, Karel Hudec: Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice. Praha, Aventinum 2006.
"Podle ornitologa Jiřího Flouska je kohoutků dle posledního sčítání z roku 2020 v Krkonoších už jen 62 a v Jizerských horách 27," upřesňuje Michal Skalka ze Správy Krkonošského národního parku. "V roce 2005 bylo v Krkonoších 128 kohoutků."
Tetřívek je v Česku silně ohrožený a zvláště chráněný druh. Přesto jeho počty strmě klesají:
1973-1977 2500-4500 samců
1985-1989 1100–2200 samců
2001-2003 800–1000 samců
2015-2018 400–500 samců
Od března do května probíhá společný tok na otevřených prostranstvích, kde s roztaženým ocasem a spuštěnými křídly pobíhají samci, vyskakují do výšky a bojují mezi sebou. Nejúspěšnější se následně páří s většinou samic v okolí.
Hnízdo je na zemi, skryté pod vegetací, snůška čítá 9 až 10 vajec, na vejcích sedí samice necelý měsíc. Rodina zůstává pohromadě do září.
Tetřívek na Horydoly
Podáte prst... a pryč je celá ruka
Bojte se nás, oškliví lyžaři a snowboarďáci!
Krkonošské paseky po imisní katastrofě zarůstají, tetřívci ubývají
DALŠÍ RECEPTY: Uvařte tradiční polévku oukrop, grünberské tvarohové knedlíky nebo pečený bramborový knedlík Getzn. Upečte sypané housky. Vychutnejte drsné westernové recepty, dejte nutrii na pekáč nebo upečte kančí kýtu se šípkovou omáčkou nebo tetřívka. Zkuste italské špenátové noky strangolapreti, francouzské fondue, mexickou krůtu v čokoládové omáčce pavo, rakouské makové Mohnzelten, islandskou ovčí hlavu anebo americké české koláče. Venku si můžete lehce uvařit těstoviny s tuňákem. Na Velikonoce se připravuje několik druhů velikonočního pečiva.
VÁNOCE: Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky nebo využijte druhý recept na perníčky a upleťte vánočku, případně zkuste trdelník. Připravte kapra na na roštu nebo kapra na modro. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, vyberte víno na sváteční tabuli a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Nechejte se inspirovat českými tradičními pokrmy. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu.
Turistické stravování
TURISTICKÁ STRAVA Lehké, malé a energetické jídlo
DISKUSE O JÍDLE NA CESTÁCH Jak se najíst?
KDYŽ JE VENKU TEPLO Jídlo na horké cestování
KDYŽ JE VENKU ZIMA Termosky nejsou jenom na kávu
CO A JAK VAŘÍM JÁ Cestovatelský jídelníček
CYKLOTURISTIKA Co je na kole důležité? Jíst a pít!
ZDRAVÁ STRAVA Jakou svačinu připravit na horách?
Diskuse
Diskuze k článku
a co na to myslivecká kuchařka?
Boží ilustrace se svícnem a sklem
a co na to myslivecká kuchařka?
internetový portál myslivecká kuchařka nabízí dokonce 9 receptů
https://www.mysliveckakucharka.cz/zverina-uzitkove-zvere/tetrev/tetrivek/
nutno ovšem férově dodat, že kuchař-zvěřinář-začátečník nemusí hned pytlačit tetřívky za Pešákovnou, nechávat si je za mrzký peníz zasílat mražené z anglicky, německy či seversky mluvících internetových řeznictví, nebo dokonce u turistických loveckých kanceláří kupovat zájezd někam do Laponska, Běloruska či Zauralí, vhodný počinek kulinářských pokusů s recepty na divokou drůbež je drůbež domácí, chovaná na dvorku, nejlépe najděte si svého sedláka (ne farmáře! jen toho ne!) a receptu na tetřívka podrobte třeba perličku nebo i obyčejného vysloužilého kohouta.
- Autor Lukas B.
- Datum a čas 7.4.2022 10:23
Petra Šťastná v Labáku vloni
Vážená Petro, ponecháme stranou Vaše emocionální výlevy ohledně Skiáka, ale mýlíte se v základním faktu: pan Skiák nikdy nenapsal na Horydoly.cz žádný článek.
co na to Magdalena Dobromila? a Sandtnerka?
Dušený tetřev.
Dobře oškubaného, vykuchaného a vypraného tetřeva uvnitř nasol, prsa a stehna protáhni nakrájenou, v tlučeném pepři, dymiánu a soli obalenou slaninou, vyhýbající smíšeninou tetřeva povrchu posyp a nech ho tak přes noc ležet; druhý den zvař dva žejdlíky octa se dvěmi nakrájenými cibulemi, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením, a nech to vychladnout, pak tím tetřeva polej a nech jej v tom láku několik dni ležet;.musíš ho ale každý den obrátit na jinou stranu; potom ho vyndej, zašpejluj a vlož ho na rendlík, jehož dno máslem vymazáno a čerstvými cibulovými koláčky pokladeno jest, přidej k němu jednu nakrájenou mrkev, jednu petružel, přilej trochu toho moku, v němž ležel, pak asi půl žejdlíka polívky, a nemáš-li ji, tedy vody, přikrej ho poklicí a nech ho nejméně tři hodiny dusit; když začíná měknout, přilej k němu žejdlík vína, přidej trochu nakrájené citronové kůry, vyválej kus másla s moukou a udělej z toho kuličky, ty pak vházej do omáčky, a když tato zhoustne, proceď ji a dej do ni dva loty kaprlí; potom 157 tetřeva nakrájej, urovnej na mísu a polej ho tou omáčkou.
Dušený tetřívek:
Tetřívek jest mnohem chutnější nežli tetřev a je-li mladý, můžeme jej i upéci jako bažanta. Staršího očištěného musíme naložiti do mořidla jako tetřeva, ale jen na 4 dny a pak jej takto upravíme: tetřívka z mořidla vyndáme a protáhneme ho na nudličky nakrájenou slaninou. Na pekáči na zbytku nakrájené a rozehřáté slaniny a másle si usmažíme procezenou zeleninu a cibuli z naloženého tetřívka, kterého tam přidáme, zalijeme trochu mořidlem a dusíme v troubě do měkka. Měkkého tetřívka nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme polévkou, přidáme do ní do žluta upražený cukr, malinovou zavařeninu, načež omáčku povaříme, procedíme a přidáme červené vino. Trochu omáčky nalijeme na rozkrájeného tetřívka, ostatní dáme do omáčníku.
Při pečení podléváme tetřívka ohřátým mořidlem.
- Autor Lukas B.
- Datum a čas 7.4.2022 08:52
Petra Šťastná v Labáku vloni
Skjiáku, ty zoufalče, co sem pořád cpeš ty patnáct let staré články? Protože jsi to psal ty? :-))) Takových frajerů, co si sednou doma k počítači a mrskaj všechny kolem sebe jsem viděla už v životě desítky.Ale jakmile má dojít k osobní konfrontaci, tak se tak zmenší, stanou se z nich srabi, že nedokáží strachy pořekročit práh dveří. Opravdu to je ubohost, co tu předvádíš.
- Autor Petra
- Datum a čas 5.4.2022 12:28
Petra Šťastná v Labáku vloni
Známá krkonošská postavička https://www.horydoly.cz/vyhledavat?q=petra+%C5%A1%C5%A5astn%C3%A1
- Autor Skiák
- Datum a čas 4.4.2022 21:35
Debata pokračuje jinde
Ale jdi ty jeden Horydoly. Má adrese přichází odkudkoliv.:-) Proč bych lhala? Mám nick Petra. Stejně jako má nick Skiák nebo Horydoly,nebo i jiní a těch tu je drtivá většina. Slušný člověk si mně musí pomyslet to, že odsuzuji zoufalce, kteří jedí přísně chráněného Tetřívka obecného. Nebo i ty, kteří zveřejní recept na jeho přípravu. Myslíte si snad, že v republice existuje člověk, který by jel někam do Skandinávie si na něj zastřílet, aby si ho pak dal na slanině?
- Autor Petra
- Datum a čas 4.4.2022 13:48
Petra Šťastná v Labáku vloni
Kdopak asi je ten Skiák, že neomylně ihned hrábnul po deset let starém článku z pera Turka? :-)))
- Autor Petra
- Datum a čas 4.4.2022 13:33
Debata pokračuje jinde
Petra Šťastná v Labáku vloni
Lezecká sezóna nekončí, aneb lezení je i zimní sport
8 TIPŮ Kouzelná místa na svatbu ve středních Čechách
Může se hodit
Nejčtenější články
Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa
Průmyslové mixéry: k čemu se používají?
Jak se dokonale připravit na běžecké lyžování
Personalizace řízená AI: Klíč k moderní zábavě
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Touristik a Caravaning - veletrh | Německo, Lipsko | 20.-24.11. | 20.11. | |
Betlémy - výstava | Karlovy Vary, muzeum | 20.11.-19.1. | 20.11. | |
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh | Polsko, Varšava | 21.-23.11. | 21.11. | |
Czechbus - veletrh | Praha, Letňany | 19.-21.11. | 21.11. | |
Laviny v Česku - křest knihy | Vrchlabí, Krtek | Skialpinistická expedice | 21.11. | 18:00 |
CIBTM - veletrh | Barcelona | 19.-21.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Chvalkovice na Hané | 21.-23.11. | 21.11. | |
Irák a Írán - diashow | Pardubice, Východočeské muzeum | Přednáší Jindra a Daniel Dubských | 21.11. | 18:00 |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frenštát pod Radhoštěm, kino | 21.-24.11. | 21.11. | |
Life - veletrh | Brno, Výstaviště | 22.-24.11. | 22.11. |
Diskuse
Каштановый мед полезные с... | Evajze, 21.11.2024 21:03, 2 příspěvky |
Лечение настойкой прополиса | Evahzv, 21.11.2024 19:37, 3 příspěvky |
Прополис цена за грамм | Evadim, 21.11.2024 19:28, 1 příspěvek |
Перга отзывы | Evadxl, 21.11.2024 19:09, 10 příspěvků |
dapoxetine online malaysia | gentideds, 21.11.2024 18:57, 7 příspěvků |
buy priligy online in india | gentideds, 21.11.2024 18:28, 1 příspěvek |
když hoří pod plechem | Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | pikovoda, 21.11.2024 11:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků |
plechovka pohoda | Honza, 20.11.2024 23:44, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní školení Akademie... | Horydoly , 21.11.2024 16:23 |
Cestování v digitální éře | Horydoly , 21.11.2024 16:10 |
Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 19.11.2024 18:24 |
Svatba | Horydoly , 18.11.2024 14:12 |
Litr balené vody obsahuje... | Horydoly Open, 6.11.2024 23:42 |
Podzim ve Velkých Karlovi... | Horydoly , 6.11.2024 2:28 |
Metropolitní trail Motols... | Horydoly , 1.11.2024 0:17 |
Das war der Cybathlon 2024 | Horydoly , 30.10.2024 23:53 |